Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η νεοφιλελεύθερη «Αθηνά» των μνημονίων


Ενώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διανύουν μια από τις πιο καταπιεστικές περιόδους στη διάρκεια των φοιτητικών σπουδών -την εξεταστική- το Υπουργείο Παιδείας ανήγγειλε το πάνσοφο σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κυνική ονομασία «Αθηνά». Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» 156 τμήματα καταργούνται από τις συγχωνεύσεις (ναι, κάποια από αυτά είναι τα «άχρηστα» τμήματα όπως τα αποκαλούν σήμερα αυτοί που τα έφτιαξαν χθες για να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις και τοπικά συμφέροντα) ενώ κατά 15.000 μειώνονται οι εισακτέοι/ες. Το σχέδιο του Υπ. Παιδείας δε θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφη τη Φιλοσοφική Σχολή, μιας και το πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών βρίσκεται στο στόχαστρο των κυρίαρχων, ως η κορώνα των αντιπαραγωγικών -με όρους αγοράς- γνωστικών αντικειμένων. Έτσι προβλέπεται η συγχώνευση των 5 ξενόγλωσσων τμημάτων (Αγγλικό, Γαλλικό, Γερμανικό, Ισπανικό, Ιταλικό) σε 1 ενιαίο τμήμα 5 κατευθύνσεων(!) Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρο πως δε χαίρει κανενός ακαδημαϊκού κριτηρίου καθώς οι σπουδές και τα πτυχία υποβαθμίζονται περαιτέρω (οι απόφοιτοι/ες αυτού του ενιαίου τμήματος θα αποκτούν επάρκεια σε μία γλώσσα αλλά καμία ειδίκευση σε σχέση με τη γλωσσολογία, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό κλπ), οι εισακτέοι/ες θα μειωθούν κατά πολύ κάτι που θα αποτελέσει υποτίμηση συνολικά της σχολής ενώ πολλοί/ές καθηγητές/ριες θα απολυθούν.

Παρότι το σχέδιο αυτό καυχιέται για τη σοφία του, φαίνεται πως καθιστά την εκπαίδευση ένα αγαθό για ακόμα λιγότερους/ες, καταργεί ή συγχωνεύει τμήματα και επιστημονικά πεδία χωρίς κανένα ακαδημαϊκό προσανατολισμό, παρά μόνο με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων από την παιδεία (για να δοθούν φυσικά σε τραπεζίτες και δανειστές) αλλά και την προσέλκυση των εκάστοτε κλάδων-τμημάτων από τους μηχανισμούς της αγοράς. Αυτό το σχέδιο λοιπόν ακυρώνει τα όνειρα χιλιάδων νέων καθώς καλούνται να ακολουθήσουν ένα γνωστικό αντικείμενο διαφορετικό από αυτό που επέλεξαν, με πτυχία ακόμα πιο αποδυναμωμένα (τα κολέγια μάλιστα προσφέρουν πλέον ίσα πτυχία με πλήρως αναγνωρισμένα δικαιώματα), σε ένα περιβάλλον ανεργίας, επισφάλειας και συνολικής υποτίμησης της εργασίας.

Ο στόχος λοιπόν της τρικομματικής κυβέρνησης με το σχέδιο «Αθηνά» αλλά και συνολικά με το νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μία είναι ο περιορισμός της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αφού η κυβέρνηση έχει αδειάσει τα αποθεματικά των πανεπιστημίων μέσω του PSI,  καθώς και η εμπέδωση του νεοφιλελεύθερου δόγματος της ιδιωτικοποίησης οποιασδήποτε κοινωνικής παροχής-το σχέδιο αυτό άλλωστε δεν είναι ξεκομμένο από τον περιορισμό σε σίτιση, στέγαση, συγγράματα ούτε από τις εξαγγελίες περί διδάκτρων. Από την άλλη, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο πάρθηκαν οι αποφάσεις για τη συγχώνευση-κατάργηση τμημάτων χωρίς καμία διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκλογή των συμβουλίων διοίκησης (μέσω διαδικτύου!) αφού δεν είχαν καμία νομιμοποίηση από τον κόσμο του πανεπιστημίου αλλά και την ουσία του νόμου που διαγράφει φοιτητές/ριες (άραγε τι κοστίζουν αυτοί οι «αιώνιοι φοιτητές»;), που ορίζει ως μέγιστη διάρκεια σπουδών το ν+2, που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, που καταργεί τα συλλογικά όργανα των φοιτητών/ριών αλλά και των καθηγητών/ριών και εισάγει ένα εξωπανεπιστημιακό συμβούλιο διοίκησης, γίνεται ξεκάθαρο πως το πανεπιστήμιο αποκτά ένα ακόμα πιο αυταρχικό μοντέλο, με έντονο το στοιχείο της εντατικοποίησης, σε μια προσπάθεια προσομοίωσης με το περιβάλλον του σύγχρονου εργαζόμενου, που αν έχει την τύχη να εργαστεί, δε θα έχει κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα, θα εργάζεται ακόμη περισσότερες ώρες για όλο και λιγότερα χρήματα και γενικά θα είναι πιο σκληρά και πιο εύκολα εκμεταλλευόμενος. Κοινή συνισταμένη, λοιπόν, είναι πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας όπως τη γνωρίζαμε και αν δε μπορεί να μιλάει ξεκάθαρα για την πρόθεσή της αυτή είναι επειδή το φοιτητικό κίνημα διαχρονικά έχει δώσει τη δική του δυναμική απάντηση σε αυτήν.

Αυτό το σχέδιο, βέβαια, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι ξεκομμένο από την πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία 3 χρόνια από τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι μισθοί έχουν φτάσει πέρα από το όριο της εξαθλίωσης, η ανεργία στους/στις νέους/ες έχει αγγίξει το 60%, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα καταργούνται με διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου, δημόσια αγαθά ιδιωτικοποιούνται και γενικά επιτελείται μια σφοδρή επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Το κράτος δεν ενσωματώνει πλέον κανένα αίτημα των υποτελών τάξεων ενώ όποιος/α τολμάει και αντιστέκεται καταστέλλεται άγρια όπως μαρτυρούν οι βασανισμοί από τη μεριά της αστυνομίας, οι εκατοντάδες συλλήψεις μετά από κάθε κινητοποίηση, οι επιτάξεις εργαζομένων που αποφασίζουν να απεργήσουν για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, οι επιθέσεις σε καταλήψεις και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, η καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και το ΑΠΘ, που σε συνδυασμό με τη φασιστική απειλή συμπληρώνουν το κάδρο της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού, της έκτακτης ανάγκης.

Εμείς από τη μεριά μας δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να αφήσουμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της τόσο σε σχέση με το πανεπιστήμιο όσο και συνολικά στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ήδη οι αντιδράσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους είναι δυναμικές σε διάφορα ιδρύματα της χώρας (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Πάτρας και Πύργου, Σχολή θετικών επιστημών Τρίπολης). Αναγκαία προϋπόθεση για τον αγώνα αυτόν αποτελούν οι συλλογικές μας διαδικασίες και η σύνδεση με τα διάφορα κοινωνικά κινήματα και με τους εργαζόμενους/ες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις καθώς οι μαζικοί κοινωνικοί αγώνες είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή. Στη σύγχρονη εκδοχή του μεταμοντέρνου αστικού κράτους ένα μερικό αίτημα όπως αυτό της απόσυρσης του σχεδίου «Αθηνά» δε μπορεί να ικανοποιηθεί αν δε συνδεθεί με το συνολικό κίνημα ανατροπής. Στόχος μας είναι στο άμεσο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι να κινητοποιηθούν με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, να συζητήσουμε και να πάρουμε θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νέοι και οι νέες τόσο ως φοιτητές/τριες αλλά και ως κομμάτι της κοινωνίας που δέχεται μεταπολιτευτικά την πιο σκληρή ταξική επίθεση και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις και δράσεις, εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που θα κάνουν ξεκάθαρη την αντίθεση μας στις συγχωνεύσεις ως κομμάτι του σχεδίου «Αθηνά», το αίτημα για απόσυρση του νόμου-πλαισίου και θα βάζουν στο στόχαστρο συνολικά την μνημονιακή πολιτική, ενώ θα διαμορφώνουμε στο εσωτερικό των συλλόγων και σε επίπεδο δομών την προοπτική της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αυτοργάνωσης.

·                     Καμία κατάργηση σχολών και τμημάτων.
·                     Δημόσια και δωρεάν ποιοτική παιδεία.
·                     Ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
·                     Θετική διέξοδος για την κοινωνία από την κοινωνία.
Όλες κ' όλοι στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 20/2
Να τους κάνουμε παρελθόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου